Naturens gåvor

0

Jag älskar det naturen ger mig ❤️

Frukt, bär, blad och en massa annat som är bra att ha.

Under hösten är jag en hamster, jag plockar och tackar, lämnat lite åt skogsfolket 😊 och sen rensa och tillaga, torka eller förvälla.

Äpplena fick jag plocka hos en släkting då jag inte har några egna äppelträd. De trivs tyvärr inte hos mig alls. Plockar även svamp, har dålig koll på skivlingar så jag håller mig till soppen. Där finns endast två giftiga/osmakliga varianter varav den ena inte växer i mitt område (Djävulssopp) och den andra är lätt att känna igen på stammen, tycker jag, och det är Gallsopp. Misstänker starkt att den fått namnet av en anledning, har dock inte för avsikt att kolla. 😉 Sen smakar resterande bättre och sämre, kör med devisen att det luktar som det smakar, ungefär. Favoriten är Karl Johan 🙂 eller Stensopp som den också kallas. Smörsoppen är också riktigt god, lite slemmig att plocka bara.

Sen blir det även Blåbär, Rönnbär, Häggbär, Hjortron, Smultron, Jordgubbar, Rabarber, Svarta vinbär, Hallon och en del kryddor som Mynta, Dragon, Persilja mm som plockas in. Tomater, Gurka och Paprika odlar jag i växthus. Tomaterna brukar vi hinna äta upp eftersom men Gurkan brukar vi få lägga in.

Vet att mycket går att köpa men det är inte samma sak. Känslan att använda det man själv plockat, lagt ner kärlek i och vetskapen om att det är rena varor är ovärderlig.

Hittills i år har det blivit äppelmos, äppelsaft, rabarbersaft, och soppen i kastrullen som förvälls innan den fryses in. Sen fryser jag in bären som de är i mängder för att ha till frukost och bak. Det som ska göras då plocksäsongen är över är vinbärsgele och rönnbärsgele. Hmm, har missat att fota sylten. Ni överlever nog 😉

Jag plockar även av bladen på kryddorna jag odlar för att torka och spara i glasburkar. En liten, liten del går till mitt blivande altare. Tror inte det kommer att gå några stora mängder där…

Var rymmer jag då allt? Jo, mitt hus är gammalt, byggt någon gång i slutet av 1800 eller början på 1900 så jag är berikad med en jordkällare under köksgolvet. Källaren är ca 4x4m så den rymmer en del hyllplan. Sen har jag även en extra frysbox på 300L inskuffad i ett hörn.

Hälsningar Hösthamstern

 

Dela.

Om skribenten

Skogstroll med kärlek till runor, tarot, kristaller, djur och natur.

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke